Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Włoska focaccia z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna,pachnąca ziołami ,idealna na przekąskę.Podczas pieczenia po całym domu roznosi się cudowny zapach.

Włoska focaccia z ziołami

Składniki:

Włoska focaccia z ziołami

 

  • ciasto:
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ciepła woda ( około 1 szklanka)
  • 3 łyżki oliwy lub oleju

 

Sposób przygotowania:

Włoska focaccia z ziołami
Ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru,łyżką maki i połową ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.Następnie do mąki dajemy sól,wyrośnięte drożdże,zagniatamy mięciutkie ciasto,ewentualnie dodajemy resztę wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce,żeby podrosło. Po tym czasie ciasto rozwałkujemy i wykładamy do formy o średnicy 25 cm posmarowanej masłem.Smarujemy z wierzchu olejem i posypujemy ziołami według uznania. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.

Tagi:

zioła ciasto