Ada / Pora coś zjeść

Ada / Pora coś zjeść

Szef Kuchni
[Przepisów: 9]

Mazurek z konfiturą z płatków róży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatny, słodki, z wyraźną nutą różaną z aromatycznej, domowej konfitury z płatków róży. Pyszny, kwiatowy mazurek!

Mazurek z konfiturą z płatków róży

Składniki:

Mazurek z konfiturą z płatków róży

Ciasto

Krem

  • 100 g konfitury z płatków róży
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • opcjonalnie czerwony barwnik
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Mazurek z konfiturą z płatków róży
Z mąki, cukru, masła, żółtek, śmietany, wanilii i wody różanej zagnieć ciasto, które następnie schładzaj godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wyłóż nim dużą, prostokątną formę na tartę. Ciasto nakłuj widelcem i piecz 20 minut w 180 st. 

Przygotuj kąpiel wodną nad którą roztopisz białą czekoladę, roztopioną czekoladę lekko wystudź.

Mascarpone należy utrzeć z konfiturą, stopniowo dodając czekoladę, ciągle mieszając. Jeśli krem nie uzyskał wyraźnego koloru różowego od konfitury, możesz dodać kilka kropli barwnika.

Przygotowany krem wyłóż na wystudzony spód, wygładź i posyp zrumienionymi płatkami migdałów.

Tagi:

mazurek