dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Włoska zupa pomidorowa z ciabattą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosta w przygotowaniu zupa

Włoska zupa pomidorowa z ciabattą

Składniki:

Włoska zupa pomidorowa z ciabattą

 

  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 puszki posiekanych pomidorów
  • 1 l wywaru warzywnego
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta suszonego oregano
  • pieprz
  • sól
  • szczypta chili
  • ciabatta

Sposób przygotowania:

Włoska zupa pomidorowa z ciabattą
Na patelni rozgrzać oliwę (niezbyt mocno). Cebule obrać, posiekać dosyć grubo i zeszklić na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodać pomidory i poddusić wszystko 3-4 min. Dodać przyprawy (sól, pieprz, chili, bazylie i oregano), wymieszać. Dodać wywar warzywny i szklankę wody. Gotować ok 10 min. Zupę podawać ze świeżą lub opieczoną w tosterze ciabattą (można też po opieczeniu przetrzeć każda kromkę ząbkiem czosnku).