zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Włoski sos pomidorowy biedaków

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wbrew nazwie, ma bardzo bogaty smak, dodatek chleba powoduje że jest gęsty i sycący.

Włoski sos pomidorowy biedaków Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Włoski sos pomidorowy biedaków

 

  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół cebuli (takiej 4 cm)
  • 500 ml gęstego przecieru pomidorowego (passata)
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka masła lub 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki bazylii (najlepiej świeża posiekana)
  • 2 gałązki tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • płaska łyżeczka oregano
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta chili w płatkach
  • 1 duża kromka czerstwego chleba (typ śródziemnomorski, rodzaj ciabatty)
  • sól do smaku
  • parmezan do posypania potrawy na talerzu

 

 

Sposób przygotowania:

Włoski sos pomidorowy biedaków
Drobno siekamy czosnek i cebulkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę na średni płomień, dorzucamy suszone zioła i chili. Chwilę szklimy aż poczujemy zapach ziół, ale czosnek nie może zmienić koloru bo będzie gorzki. Zalewamy przecierem, dodajemy świeże zioła, chwilę dusimy. Wkruszamy miąższ chleba i dusimy jeszcze 5 minut aż zmięknie i się rozpadnie i zagęści sos. Podajemy z makaronem spaghetti lub innym jaki lubimy, posypujemy startym serem.
Włoski sos pomidorowy biedaków
Sos nakładamy na ugotowany makaron, posypujemy parmezanem

Tagi:

chleb