dziubek123

dziubek123

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Włoskie calzone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To danie jest bardzo podobne do tradycyjnej pizzy, ale na znajomych na pewno zrobi większe wrażenie. Jest łatwe w wykonaniu.

Włoskie calzone

Składniki:

Włoskie calzone

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 3 dag drożdży,
  • sól,
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody

 

  • Nadzienie:
  • łyżeczka przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka oliwy,
  • 1 pomidor,
  • 20 dag pieczarek,
  • 10 dag szynki,
  • pół cebuli,
  • pół czerwonej papryki,
  • 15 dag startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Włoskie calzone
Wymieszaj drożdże z cukrem wraz z małą ilością ciepłej wody i odstaw. Gdy wyrosną, dodaj do mąki, wlej oliwę i posól. Wyrabiaj, dodając tyle wody, aby ciasto było gładkie. Odstaw do wyrośnięcia. Podziel na dwie części i rozwałkuj placki. Następnie placek posmaruj przecierem z oliwą. Wyłóż podsmażone z cebulą i szynką pieczarki, pokrojonego pomidora i paprykę. Posyp serem. Przykryj drugim plackiem i sklej dookoła. Piecz 15 minut w temperaturze 240 stopni. Smacznego!