Sposób przygotowania:
Calzone z mięsnym farszem
Ciasto: Z mleka, drożdży, cukru i około 3/4 szklanki mąki zrobić zaczyn.Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.Dodać pozostałe składniki, jaja-same żółtka, zagnieść.Ciasto powinno być dość gęste, przypomina konsystencją ciasto na pierogi.Jeśli chcemy by urosło szybciej, wstawmy je do piekarnika nagrzanego uprzednio do temp. 50 stopni.Piekarnik należy wyłączyć, ciasto rośnie około 25-30 minut. Dobrze wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 5-7 kawałków, podsypując niewielką ilością mąki rozwałkować na okrągłe placki. Nadzienie: Grzyby ugotować, zmielić.Cebulę zeszklić, dodać mięso, grzyby, koncentrat i przyprawy, dusić, podlewając niewielką ilością wody.Gdy mięso będzie miękkie, nadzienie gotowe. Farsz nakładać na placki, dodać kilka kosteczek sera żółtego, brzeg ciasta smarować białkiem, złożyć na pól.Wierzch również posmarować białkiem.Piec około 15 minut w temp. 180 stopni.Ciasto musi się zarumienić. Podawać z sosem czosnkowym ( w moich przepisać).