kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Włoskie ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Włoskie ciasteczka, włoskie ciasteczka

Włoskie ciasteczka

Składniki:

Włoskie ciasteczka

 

  • 1,5 szklanki stopionego masła
  • 2 jajka
  • 40 ml likieru anyżowego
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki posiekanych migdałów

 

Sposób przygotowania:

Włoskie ciasteczka
Utrzeć masło z cukrami, nie przerywając ucierania wlewać likier anyżowy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać. Następnie wymieszać z migdałami. Zagnieść ciasto, które podzielić na dwa wałki, które ukształtować w warkocz na natłuszczonej blaszce. Piec w temp. 190 st. C przez 20 minut. Wyjąc z piekarnika, pokroić na kawałki wielkości 5 cm, piec jeszcze w temp. 200 st. C przez 5 minut.

Tagi:

jajko jajka