Marcin1993

Marcin1993

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Włoskie nocino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna włoska orzechówka z okolic Parmy.

Włoskie nocino

Składniki:

Włoskie nocino

 

  • orzechów zebranych przed dniem św Jana(24 czerwca) jednak w naszym klimacie najlepiej zebrać je pomiędzy
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • garść płatków róży cukrowej
  • otarta skórka z dużej cytryny
  • kawałek kory cynamonu
  • 1/4 l spirytusu (90%)
  • 1 szklanka wody źródlanej

Sposób przygotowania:

Włoskie nocino
Orzechy nakłuć wykałaczką.Przygotować syrop z 1 szklanki wody i cukru.Orzechy płatki różane skórkę z cytryny i cynamon zalać syropem dodać spirytus.Zamknąć hermetycznie i ustawić na słońcu na 2 miesiące po czym przefiltrować przez bibułkę lub bibułowy filtr do kawy i przelać do butelek