Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Czekoladowy serniczek z ricotty na ciasteczkach Di

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis mojego autorstwa. Serniczek jest bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu. Porcja przeznaczona jest dla maksymalnie dwóch osób.

Czekoladowy serniczek z ricotty na ciasteczkach Di Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowy serniczek z ricotty na ciasteczkach Di

 

  • 120g sera ricotta
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka likieru orzechowego
  • 10g czekolady (użyłam gorzkiej)

Spód:

  • 15g ciasteczek w czekoladzie (mogą być zwykłe kruche lub herbatniki)
  • 1 łyżeczka masła

Wierzch:

  • 1 łyżeczka śmietany (może być 18%, polecam kremówkę)
  • odrobina cukru pudru
  • 1 kostka czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowy serniczek z ricotty na ciasteczkach Di

Spód:

Czekoladowy serniczek z ricotty na ciasteczkach Di
Porcja przeznaczona na maksymalnie dwa naczynka.

Ciastka z masłem zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć nimi małe naczynko żaroodporne (ewentualnie małe kokliki).

Masa:

Czekoladowy serniczek z ricotty na ciasteczkach Di
Można dosłodzić, ponieważ ciasto nie jest mocno słodkie.

Serek wymieszać z jajkiem, mąką ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym.
Następnie dodać startą czekoladę i na końcu likier.
Masę ułożyć na spodzie z ciasteczek.

Pieczenie:

Czekoladowy serniczek z ricotty na ciasteczkach Di
Im mniejsza porcja tym coasto szybciej się piecze.

Serniczek wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut w 170 stopniach.

Wierzch:

Czekoladowy serniczek z ricotty na ciasteczkach Di
Etap ze śmietanką można pominąć.

Wierzch ciasta posmarować śmietaną wymieszaną z cukrem.
Ciasto powinno być ciepłe, aby śmietanka wchłonęła się do jego wnętrza.
Następnie sernik posypać startą czekoladą, którą można delikatnie rozsmarować po wierzchu.