mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Wołowa rolada z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna rolada wołowa z dodatkiem jaj nie tylko do chleba

Wołowa rolada z jajkami

Składniki:

Wołowa rolada z jajkami

 

  • 1 kg mięsa wołowego bez kości,
  • 3 jajka,
  • 1 pomidor,
  • 50 g smalcu,
  • pietruszka zielona,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Wołowa rolada z jajkami
Mięso płuczemy, obieramy z powięzi i usuwamy ścięgna. Rozcinamy
wzdłuż włókien, ale nie do końca (z mięsa musi powstać płaski,
prostokątny płaty), po czym mięso bijemy tłuczkiem. Płat mięsa
solimy.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i w całości układamy na płacie
mięsa wraz z pomidorem. Posypujemy drobno pokrojoną pietruszką. Mięsny
płat zwijamy ściśle w rulon, zaczynawszy od boku, wzdłuż którego
ułożyliśmy jajka, żeby po zwinięciu znalazły się w środku rolady.
Tak przygotowany rulon związujemy sznurkiem co ok. 3 cm.
Brytfannę rozgrzewamy z tłuszczem i wkładamy mięso. Polewamy jeszcze
tłuszczem i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika. Pieczemy aż do
miękkości, co jakiś czas polewając roladę tłuszczem a następnie
skrapiając wodą.
Po upieczeniu zdejmujemy sznurek. Mięso kroimy w grube plastry i układamy
na półmisku.
Można polać dowolnym sosem i spożyć z surówką, ziemniakami czy też
podać w formie kanapek do chleba.