Sposób przygotowania:
Wołowa rolada z jajkami
Mięso płuczemy, obieramy z powięzi i usuwamy ścięgna. Rozcinamy
wzdłuż włókien, ale nie do końca (z mięsa musi powstać płaski,
prostokątny płaty), po czym mięso bijemy tłuczkiem. Płat mięsa
solimy.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i w całości układamy na płacie
mięsa wraz z pomidorem. Posypujemy drobno pokrojoną pietruszką. Mięsny
płat zwijamy ściśle w rulon, zaczynawszy od boku, wzdłuż którego
ułożyliśmy jajka, żeby po zwinięciu znalazły się w środku rolady.
Tak przygotowany rulon związujemy sznurkiem co ok. 3 cm.
Brytfannę rozgrzewamy z tłuszczem i wkładamy mięso. Polewamy jeszcze
tłuszczem i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika. Pieczemy aż do
miękkości, co jakiś czas polewając roladę tłuszczem a następnie
skrapiając wodą.
Po upieczeniu zdejmujemy sznurek. Mięso kroimy w grube plastry i układamy
na półmisku.
Można polać dowolnym sosem i spożyć z surówką, ziemniakami czy też
podać w formie kanapek do chleba.
wzdłuż włókien, ale nie do końca (z mięsa musi powstać płaski,
prostokątny płaty), po czym mięso bijemy tłuczkiem. Płat mięsa
solimy.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i w całości układamy na płacie
mięsa wraz z pomidorem. Posypujemy drobno pokrojoną pietruszką. Mięsny
płat zwijamy ściśle w rulon, zaczynawszy od boku, wzdłuż którego
ułożyliśmy jajka, żeby po zwinięciu znalazły się w środku rolady.
Tak przygotowany rulon związujemy sznurkiem co ok. 3 cm.
Brytfannę rozgrzewamy z tłuszczem i wkładamy mięso. Polewamy jeszcze
tłuszczem i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika. Pieczemy aż do
miękkości, co jakiś czas polewając roladę tłuszczem a następnie
skrapiając wodą.
Po upieczeniu zdejmujemy sznurek. Mięso kroimy w grube plastry i układamy
na półmisku.
Można polać dowolnym sosem i spożyć z surówką, ziemniakami czy też
podać w formie kanapek do chleba.