Sposób przygotowania:
Wołowe zawijańce z rikotą i salsą
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy miąższ z bułki ( bez skórki) pozostawiamy na ok 5 minut do nasiąknięcia, następnie odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy 1 żółtko i odrobinę pieprzu i dokładnie mieszamy Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Dwa oczyszczamy z pestek i bardzo drobno siekamy, przekładamy do rondelka, Podlewamy odrobiną wody i dusimy 20 minut. Po tym czasie blendujemy na przecier. Pozostałego pomidora kroimy w kostkę i przekładamy do przecieru, dusimy 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser rikota rozgniatamy widelcem , dodajemy drobno posiekaną bazylię oraz koperek, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Z sera formujemy wałeczek , owijamy go mięsem mielonym i tniemy w paski grubości ok 3 cm. Układamy w żaroodpornym naczyniu polewamy przygotowaną salsą pomidorową i zapiekamy 25 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)
anula250