Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką to pyszny, prosty i szybki pomysł na obiad nie tylko od święta.

Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką

 

  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 małe jajko
  • 1/2 czerstwej kajzerki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
  • 3-4 gałązki koperku
  • sól
  • pieprz
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 4 łyżeczki Remulady Duńskiej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką
Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy dwie łyżki posiekanej natki z koperkiem. Do całości dodajemy kasze mannę i wyrabiamy jednolita masę mięsną.

Z masy formujemy placuszki które smarujemy remuladą duńską, na niej układamy szynkę i oprószamy zieleniną.

Zwijamy w roladki, formując podłużne wałeczki. W rondlu bądź na patelni rozgrzewamy olej i opiekamy wałeczki na rumiano z wszystkich stron przez około 10-12 minut co pewien czas obracając.
Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką
do miski przekładamy mięso dodajemy jajko czerstwą bułkę zieleninę i doprawiamy
Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką
następnie do całości dodajemy kaszę mannę
Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką
całość wyrabiamy na jednolitą masę mięsną
Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką
z masy formujemy placuszki które smarujemy sosem
Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką
na sos nakładamy plaster szynki
Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką
zwijamy całość w zgrabne kotleciki i smażymy