Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Curry z wołowiną i buraczkami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne i proste curry z wołowiną z dodatkiem buraka podkreślone orientalnymi przyprawami to propozycja kuchni pakistańskiej idealnie nadająca się na rozgrzewające obiady czy kolacje, polecam :)

Curry z wołowiną i buraczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Curry z wołowiną i buraczkami

 

  • 500 gram udźca wołowego
  • 1, 5 łyżeczki garam masala
  • ½ łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 cebule czerwone
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 pomidory (lub ½ puszki )
  • ½ - 1 papryczki chilli
  • 2-3 średniej wielkości buraki
  • Około 2 szklanek wody
  • Sól, pieprz
  • oliwa
  • Garść kolendry
  • Limonka

Sposób przygotowania:

Curry z wołowiną i buraczkami
W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej przez około 2 minuty garam masalę, ziarna kolendry, posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli a także starty na tarce imbir.

Kiedy z rondla zacznie unosić się zapach przypraw dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę i smażymy następne 2-3 minuty.

Kiedy cebula lekko zmięknie na patelnie dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę i smażymy wszystko na dużym ogniu 5 minut, ale pilnując aby przyprawy i cebula się nie przypaliły. Kiedy mięso nam się obsmaży dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach buraki i pozbawione skóry i gniazd nasiennych pomidory, wlewamy szklankę wody – mieszamy, przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko około godziny zaglądając co jakiś czas aby zamieszać mięso i dolać ewentualnie wody.

Kiedy mięso będzie już miękkie, odkrywamy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody, curry ma mieć konsystencję gęstego syropu. Doprawiamy je do smaku sola i pieprzem.

Curry serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko cząstkami limonki, posypane posiekaną kolendrą , smacznego ; )



Przepis inspirowany Good Food
Curry z wołowiną i buraczkami
W rondlu na oleju przesmażmy przez 2 minuty przyprawy
Curry z wołowiną i buraczkami
Dodajemy pokrojoną w pól plasterki cebulę
Curry z wołowiną i buraczkami
Umytą i osuszoną wołowinę kroimy w niezbyt dużą kostkę
Curry z wołowiną i buraczkami
Dodajemy ją wraz z buraczkami do rondla i dusimy około 1 godziny