Sposób przygotowania:
Wołowina na ostro z alkoholową nutką
Polędwicę wołową opłucz, pokrój na plastry, skrop alkoholem i odstaw. Porąbaną na kawałki gicz oprósz solą, papryką, obsmaż na 4 łyżkach oliwy, włóż do brytfanki, podlej 2 szklankami wody, nakryj i piecz ok. 60 min w temp. 200 st. C, 15 min przed końcem pieczenia dodaj pokrojoną cebulę, paprykę, marchew, selera (uzupełnij wodę, jeśli wyparowała) i piecz dalej. Rozgrzej masło z resztą oliwy i obsmaż polędwicę z obu stron (6-7 min), wyłóż razem z giczą i warzywami na półmisek.Sos z pieczenia i marynatę z mięsa podgrzej, mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i wlej do sosu, zagotuj, przypraw, polej mięsa.