ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Wołowina na ostro z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotowanie: 10 minut + 30 minut, smażenie: 10 minut.

Wołowina na ostro z makaronem

Składniki:

Wołowina na ostro z makaronem

 

  • 2 zielone papryki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • 40 dag wołowiny (z łopatki, w plastrach)
  • 25 dag makaronu świderki
  • sól
  • 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

Wołowina na ostro z makaronem
1) Chili naciąć wzdłuż, oczyścić z nasion i dokładnie opłukać. Po osuszeniu papierowym ręcznikiem pokroić w drobną kostkę i włożyć do miseczki.2) Wycisnąć przez praskę obrany czosnek, dodać 3 łyżki oliwy, sos sojowy i sok z cytryny. Przyprawić pieprzem i wymieszać.3) Mięso pokroić na wąskie pasma i ułożyć na półmisku. Polać równomiernie marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.4) Makaron ugotować al dente w odpowiedniej ilości osolonej wody wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzić na sitku i pozostawić do ocieknięcia.5) Resztę oliwy dobrze rozgrzać na głębokiej patelni lub w woku. Mięso wyjąć z marynaty, osączyć i mieszając, smażyć na dużym ogniu. Następnie posypać sezamem i smażyć jeszcze przez kilka chwil. Podlać marynatą, podgrzewać około 5 minut, po czym przyprawić do smaku. Makaron nałożyć na talerze, umieścić na nim porcje mięsa z sosem, posypać pieprzem i podawać.