Wołowina peklowana (Izrael)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sól, cukier, saletrę, przyprawy i listki laurowe wymieszać. Zalać wodą,

Wołowina peklowana (Izrael)

Składniki:

Wołowina peklowana (Izrael)

 

  • 1 szkl soli
  • 4 l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mieszanych przypraw (kolendra, ziele angielskie, gorczyca, pieprz)
  • 1,5 dag saletry
  • 8 listków laurowych
  • ok 3 kg chudego mostku wołowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 1/4 małego selera

Sposób przygotowania:

Wołowina peklowana (Izrael)
Sól, cukier, saletrę, przyprawy i listki laurowe wymieszać. Zalać wodą, gotować 5 minut na średnim ogniu, wystudzić. mięso włożyć do kamiennego garnka lub miski (nie metalowej). Zalać marynatą, włożyć czosnek, na wierzch położyć talerz, obciążyć, przykryć gazą, zawiązać sznurkiem. Pozostawić w chłodnym miejscu na 10-12 dni. Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać cebule i seler, zalać wodą, gotować na małym ogniu do miękkości ok 3 godz. Wyjąć. Mięso pokroić na plastry, podawać na gorąco z ugotowaną kapusta i ziemniakami (można je ugotować w wywarze z mięsa), lub na zimno z żytnim chlebem, musztardą i kiszonym ogórkiem.