Sposób przygotowania:
Wołowina po węgiersku
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę. Cytrynę umyć, sparzyć gorącą wodą, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w krążki. Plastry wołowe natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie rozgrzać 4łyżki masła, obsmażyć z obu stron plastry wołowe. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wszystko smażyć około 3minut. Oprószyć mąką i zasmażyć. Potrawę zalać bulionem, dodać listek laurowy, paprykę, tymianek i połowę plasterków cytryny. Brytfannę przykryć, mięso dusić około 30minut na małym ogniu. Pory oczyścić, opłukać, pokroić na krążki około 3cm. Na patelni rozpuścić pozostałe 2łyżki masła, zasmażyć na nim pory, doprawić solą i pieprzem, dusić na małym ogniu około 10minut. Mięso wyjąć z potrawy i odstawić w ciepłe miejsce, tak aby nie wystygło. Sos zmiksować, przyprawić do smaku. Na półmisku ułożyć mięso i por, polać sosem, udekorować pozostałymi plasterkami cytryny.