misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Wołowina w śliwkach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kluski śląskie jak najbardziej tu pasują.

Wołowina w śliwkach

Składniki:

Wołowina w śliwkach

 

  • ! kg wołowiny pieczeniowej(extra)
  • 3,5 kg śliwek
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • tłuszcz szklanka śmietany
  • sól, pieprz i trochę cynamonu do smaku.

Sposób przygotowania:

Wołowina w śliwkach
Mięso umyć oczyścić z żył , zbić tłuczkiem, posypać przyprawami i posypać mąką.Obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Umyte śliwki wypestkować, dodać do mięsa w brytfance wraz z sokiem z cytryny.Piekarnik nagrzać do 200*C, wstawić brytfannę i piec do czasu , aż z mięsa będzie wypływał klarowny sok. W tym czasie podlewać wytworzonym sosem.. Pod koniec pieczenia wlać śmietanę. Miękkie mięso wyjąć , pokroić w plastry, sos przetrzeć przez sitko , doprawić do smaku i polać mięso.Wołowinkę podawać z kluskami kładzionymi.