beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Wołowina w  sosie chrzanowo-jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Wołowina w  sosie chrzanowo-jabłkowym

Składniki:

Wołowina w  sosie chrzanowo-jabłkowym

 

  • 1  kilogram wołowiny bez kości,
  • pół kilo różnych warzyw,
  • 10 dag cebuli,
  • majeranek,
  • pieprz, sól,
  • 10 dag startego chrzanu,
  • szklanka maślanki,
  • 15 dag jabłek,
  • sok z  cytryny,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Wołowina w  sosie chrzanowo-jabłkowym
Mięso umyć, oczyścić i  włożyć do wrzącej wody, dodać majeranek, sól i  pieprz do smaku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 2  godziny. Cebulę umyć, nie obierać, zrumienić nad ogniem lub na płycie kuchennej, po czym dodać do podgotowanego mięsa. Następnie
dodać umyte, oczyszczone i  opłukane warzywa i  ugotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z  wywaru
i  pokroić na porcje, po czym włożyć do garnka i  skropić rosołem. Zagrzać i  umieścić na ogrzanym półmisku, dla dekoracji posypać posiekaną natką pietruszki. Przygotować sos: utarty chrzan wymieszać z  maślanką i  startkowanym jabłkiem, przyprawiając solą i  sokiem z  cytryny. Podawać z  gotowanymi ziemniakami.