Sposób przygotowania:
Wołowina po burgundzku z ziemniaczkami
1. Na patelnię wlać kilka łyżek oliwy, wrzucić pokrojony w kostkę boczek i smażyć na złoty kolor, jak boczek ma ładny kolor wyciągamy go do naczynia. Wołowinę pokroić w kostkę opruszyć mąką i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, na którym smażył się boczek.
2. Usmażoną wołowinę wyjąć z patelni i odłożyć do naczynia. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić drobno posiekane: cebulę i czosnek, pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojonego w grube kawałki pora. Smażymy około 5 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy kolejne kilka minut.
3. Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy dobre wino, bulion, dodajemy przecier pomidorowy i wrzucamy wołowinę, boczek, wszystkie składniki muszą być przykryte płynem.
4. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy na 2,5 godziny do piekarnika i dusimy w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie na patelnie wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę i pieczarki, smażymy na złocisty kolor. Wyciągamy cebulę i pieczarki i dodajemy do całej potrawy mieszając. Wszystko doprawiamy pieprzem i solą, na talerz wykładamy ziemniaczki oraz gotową potrawę, wszystko dekorujemy tymiankiem.
2. Usmażoną wołowinę wyjąć z patelni i odłożyć do naczynia. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić drobno posiekane: cebulę i czosnek, pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojonego w grube kawałki pora. Smażymy około 5 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy kolejne kilka minut.
3. Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy dobre wino, bulion, dodajemy przecier pomidorowy i wrzucamy wołowinę, boczek, wszystkie składniki muszą być przykryte płynem.
4. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy na 2,5 godziny do piekarnika i dusimy w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie na patelnie wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę i pieczarki, smażymy na złocisty kolor. Wyciągamy cebulę i pieczarki i dodajemy do całej potrawy mieszając. Wszystko doprawiamy pieprzem i solą, na talerz wykładamy ziemniaczki oraz gotową potrawę, wszystko dekorujemy tymiankiem.
Dorcia
KRISTOFE