Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Wołowina w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wołowina w sosie to smaczne i łatwe do przygotowania danie.

Wołowina w sosie grzybowym

Składniki:

Wołowina w sosie grzybowym

 

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 2 łyżki sosu pieczeniowego
  • 2-3 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietanki
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki smalcu

 

Sposób przygotowania:

Wołowina w sosie grzybowym
Grzyby namoczyć na kilka godzin. Wołowinę umyć, pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać smalec i smażyć mięso z obu stron. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażyć. Wlać szklankę wody, dodać drobno pokrojone grzyby i dusić, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia wlać sos pieczeniowy wymieszany z odrobiną wody i śmietanką, przyprawić do smaku solą i pieprzem.