paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Wołowina w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wołowina gotowana w czerwonym winie wraz z warzywami porem, paprykami, marchewką, cebulą i przyprawami.

Wołowina w winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wołowina w winie

 

  • mięso wołowe 0,5 kg
  • bulion wołowy 0,5 litra
  • wino czerwone 1/4 litra
  • por biała część 1 sztuka
  • marchew 2 sztuki
  • papryka żółta 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • cebula 1 duża sztuka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • czosnek granulowany do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • rozmaryn do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz chilli do smaku

Sposób przygotowania:

Wołowina w winie
Mięso opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać pokroić w piórka. Cebulę i mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Przełożyć do rondla z bulionem. Zagotować. Następnie wlać czerwone wino i gotować na małym ogniu około 1 godz. Po tym czasie dodać startą marchew i gotować jeszcze 20 minut. Papryki pokroić w cienkie paski a pora w talarki włożyć do mięsa i gotować do miękkości papryki. Na koniec dodać od smaku paprykę, rozmaryn, pieprz chili, czosnek.. Wlać wymieszana mąkę w 1/4 szkl. wody i całość wymieszać. Chwilę razem pogotować. Najlepiej podawać z ziemniakami.
Wołowina w winie
Mięso opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać pokroić w piórka. Cebulę i mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Przełożyć do rondla z bulionem.
Wołowina w winie
Następnie wlać czerwone wino i gotować na małym ogniu około 1 godz.
Wołowina w winie
Papryki pokroić w cienkie paski a pora w talarki włożyć do mięsa i gotować do miękkości papryki.
Wołowina w winie
Na koniec dodać od smaku paprykę, rozmaryn, pieprz chili, czosnek.. Wlać wymieszana mąkę w 1/4 szkl. wody i całość wymieszać.

Tagi:

mięso