mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Wołowina w winie 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne, sycące i pikantne danie, idealne na jesienne i zimowe obiady.

Wołowina w winie 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wołowina w winie 4

 

  • 615 g mięsa wołowego (np. polędwicy wołowej)
  • 130 g tłustego boczku (u nas raczej chudy)
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • tymianek
  • imbir
  • płatki chili
  • świeża natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Wołowina w winie 4
Mięso wołowe i boczek pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć do zrumienienia na gorącym oleju na patelni. Mięso z boczkiem przełożyć do garnka. Na tłuszczu ze smażenia zrumienić obrane i drobno posiekane cebule. Zrumienioną cebulę przełożyć do mięsa. Wlać gorący bulion i wino. Całość gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę 10 minut. Po tym czasie do garnka dodać obrane i pokrojone w plasterki marchewki, granulowany czosnek i słodką paprykę, dokładnie wymieszać. Dusić wszystko jeszcze 25 minut. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, a także przyprawy: tymianek i imbir, dokładnie wymieszać. Gotować kolejne 10 minut.Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, dodać tą mieszankę do mięsa z warzywami i doprowadzić całość do zagotowania. Na koniec stopniowo i ostrożnie doprawić danie płatkami chili do smaku. Potrawę wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z chlebem lub ryżem.
Wołowina w winie 4
Wołowinę pokroić w dość dużą kostkę, odstawić
Wołowina w winie 4
Cebulę podsmażyć na oleju, dodać wołowinę i boczek
Wołowina w winie 4
Do wołowiny duszącej się w bulionie i winie dodać marchewkę
Wołowina w winie 4
Pod koniec dodać do dania paseczki papryki

Tagi:

mięso