Sposób przygotowania:
Wołowina w winie 4
Mięso wołowe i boczek pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć do zrumienienia na gorącym oleju na patelni. Mięso z boczkiem przełożyć do garnka. Na tłuszczu ze smażenia zrumienić obrane i drobno posiekane cebule. Zrumienioną cebulę przełożyć do mięsa. Wlać gorący bulion i wino. Całość gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę 10 minut. Po tym czasie do garnka dodać obrane i pokrojone w plasterki marchewki, granulowany czosnek i słodką paprykę, dokładnie wymieszać. Dusić wszystko jeszcze 25 minut. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, a także przyprawy: tymianek i imbir, dokładnie wymieszać. Gotować kolejne 10 minut.Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, dodać tą mieszankę do mięsa z warzywami i doprowadzić całość do zagotowania. Na koniec stopniowo i ostrożnie doprawić danie płatkami chili do smaku. Potrawę wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z chlebem lub ryżem.
Cukiereczek13