Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Wołowina po Burgundzku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wyśmienita wołowina w winie, danie z kuchni francuskiej na specjalne okazje.

Wołowina  po  Burgundzku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wołowina po Burgundzku

 

  • 2 kg. łopatki wołowej
  • tłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • musztarda ( delikatesowa sarebska )
  • 2 średnie cebule ( cebule poćwiartować )
  • 5 dużych ząbków czosnku ( przekroić na pół )
  • przyprawy: sól / pieprz / papryka

 

  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 250 ml. wina czerwonego półsłodkiego
  • 2 litry wody
  • 2 średnie cebule ( cebule poćwiartować )
  • 5 dużych ząbków czosnku ( przekroić na pół )
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Wołowina po Burgundzku
► W naczyniu wymieszać wino z wodą, dodać cebulę, czosnek, listki laurowe, gorczycę, ziele angielskie, czarny pieprz i dokładnie wymieszać. Teraz do marynaty włożyć mięso tak by było całkowicie zanurzone i odstawić na 3 dni do lodówki. ► Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem i solidnie wysmarować musztardą, przyprawić, solą, pieprzem, papryką i odstawić na jedną noc do lodówki. ► Po wyjęciu mięsa z lodówki, odstawić na 30 minut. Następnie mięso obsmażyć na ostrym ogniu ze wszystkich stron i jak zacznie się rumienić dodać poćwiartowaną cebulę i pokrojony czosnek. ► Następnie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia podlać wodą i piec pod przykryciem w piekarniku około 90 - 120 minut 180C / Termoobieg /
Wołowina  po  Burgundzku
Mięso obsmażyć - dodać poćwiartowaną cebulę i pokrojony czosnek - przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku.
Wołowina  po  Burgundzku
Mięso wyjąć z marynaty solidnie wysmarować musztardą - przyprawić i odstawić na jedną noc do lodówki.
Wołowina  po  Burgundzku
Przygotować marynatę - włożyć do niej mięso tak żeby było całkowicie zanurzone i odstawić na 3 dni do lodówki
Wołowina  po  Burgundzku
Kupić ładny kawał mięsa wołowego na pieczeń ( łopatka ) - mięso umyć