Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Wołowina w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczne mięso w wytrawnym sosie

Wołowina w winie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wołowina w winie

 

  • 1/2 kg wołowiny
  • 1 i 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki dżemu z owoców leśnych
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Wołowina w winie
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy ok 15 minut mieszając, po tym czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zdejmujemy wołowinę z patelni. Na patelnię wrzucamy masło, a jak się roztopi, to wlewamy wino, dodajemy dżem dokładnie wszystko mieszamy, a jak sos zaczenie się gotować dorzucamy spowrotem mięso, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem, na niezbyt dużym ogniu ok 10 minut. Możemy podać ze szpinakowym tagiatelle.
Wołowina w winie
masło nadaje aksamitną konsystencję, a dżem sprawia, że sos nie jest zbyt cierpki

Tagi:

wołowina