Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane po węgiersku
Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia. W litrze wody rozpuszczamy kostkę rosołową, wrzucamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Cebulę i czosnek szklimy na oleju. Pieczarki kroimy w plastry, dodajemy do cebuli. Jeszcze chwilę dusimy. Paprykę kroimy w kostkę. Łączymy wszystko z wywarem. Gotujemy wszystko do miękkości mięsa. Następnie dodajemy słodką paprykę i koncentrat. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Placki ziemniaczane: Ziemniaki ścieramy na tarce wraz z cebulą. Dodajemy jajko i mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na oleju, wygładzając na całej powierzchni patelni. Na połówkę gotowego placka nakładamy gulasz i przykrywamy drugą połówką.