gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Placuszki ziemniaczane po węgiersku z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

placki ziemniaczane z dodatkiem gulaszu z kiełbasy i dyni. Fajny sposób na dość szybki obiad. Polecam.

Placuszki ziemniaczane po węgiersku z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki ziemniaczane po węgiersku z dynią

 

  • Placki;
  • 2 kg ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek 1 łyżeczka,
  • olej do smażenia,
  • gulasz:
  • 2 małe pętka kiełbasy,
  • 1 szklanka startej na średnich oczkach dyni,
  • 1 duża cebula,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 3 łyżeczki konsentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • szczypta chili,
  • 1 łyżka śmietany 18 %,
  • olej do smazenia,

Sposób przygotowania:

Placuszki ziemniaczane po węgiersku z dynią
Ziemniaki trzemy na tarce o średnich oczkach. Zlewamy jak najwięcej wody powstającej z ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy, Smażemy na oleju do zrumienienia. Cebulę i kiełbasę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praske. Dodajemy dynię, podlewamy wodą, dusimy ok 5 minut. Dodajemy koncentrat i przyprawy. chwilkę dusimy, na koniec dodajemy śmietanę. Podajemy wraz z plackami. Smacznego.
Placuszki ziemniaczane po węgiersku z dynią
Ziemniaki trzemy na tarce o śrenich oczkach i dodajemy resztę składników.
Placuszki ziemniaczane po węgiersku z dynią
placki smażymy na oleju do zrumienienia.
Placuszki ziemniaczane po węgiersku z dynią
cebule i kiełbasę podsmażamy, dodajemy dynię i wodę dusimy.
Placuszki ziemniaczane po węgiersku z dynią
Dodajemy resztę składników i dusimy na koniec śmietana.