blackbetty

blackbetty

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Książka Kucharska: Kuchnia węgierska

Placki ziemniaczane -po węgiersku-

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Inna forma placków po węgiersku, na zdjęciu kawałek - zdążyłam w ostatniej chwili przed zjedzeniem - wniosek SĄ PYSZNE!!

Placki ziemniaczane -po węgiersku-

Składniki:

Placki ziemniaczane -po węgiersku-

 

 

  • Gulasz
  • pól fileta z kurczaka lub 30dag łopatki
  • pól papryki czerwonej
  • 10-15 dag pieczarek
  • przyprawa kebab/gyros
  • sól pieprz
  • papryka słodka lub ostra mielona
  • kilka plasterków żółtego sera
  • śmietana lub keczup
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane -po węgiersku-
PLACKI - ziemniaki surowe ścieramy na tarce (na papke) lub w robocie kuchennym, do tego scieramy cebulę, wbijamy całe jajo i przyprawiamy, dodajemy tyle mąki aby nie spływało z łyżki ale żeby nie było zbyt gęste. GULASZ - pieczarki myjemy i kroimy połowki w plastry, podsmażamy. Mięso myjemy i kroimy w kostkę dodajemy do pieczarek, pod koniec smażenia posypujemy przyprawami i dodajemy paprykę pokrojoną w paski, całość dusimy jeszcze chwile - tak aby nam się zrobił lekki sosik. PRZYGOTOWANIE - na rozgrzanej patelni smazymy placki 1 na małą patelnie rozprowadzamy, gdy się podsmaży przekręcamy na drugą strone i wtedy nakładamy nasz gulasz na ten placek na patelnii i przykrywamy go plasterkami żółtego sera, smażymy aż placek od spodu nabierze koloru. Po zdjęciu z patelni jak kto woli polewamy pikantnym keczupem lub kwaśną gęstą śmietaną (ze smietaną nasz gulaszowy sos jest jeszcze bardziej smakowity, a z keczupem dodajemu pikanterii potrawie). POLECAM pyszności



Do placków polecam surowki np z tartej marchewki lub tarte buraczki :)