KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Placki ziemniaczane z węgierskim smaczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Węgier i czardasz wymyślili to danie a Kristofe doprawił nutką tymianku.

Placki ziemniaczane z węgierskim smaczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki ziemniaczane z węgierskim smaczki

 

  • składniki na sos do placków ( węgierskie leczo )
  • papryki, 1 szt. dużej papryki zielonej, 1 szt. papryki żółtej i jedna małą czerwona ostra
  • 7 szt. dojrzałych pomidorów,
  • duża łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 duże cebulę,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 gram mięsa wieprzowego według uznania co do tłustości, ( mięso możemy zastąpić kiełbasą i parówkami )
  • 1/2 szklanka wina,
  • kilka łyżek dobrej oliwy,
  • kilka sztuk ziele angielskie,
  • kilka sztuk liści laurowych,
  • sól, pieprz do smaku,
  • świeży tymianek do ozdoby,

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z węgierskim smaczki
Jeśli posiadamy węgierski nastrój i smak zaczynamy zabawę w kucharza, który zrobi coś wyjątkowego. Podwijamy rękawy i zaczynamy od cebuli, kroimy w drobną kostkę, przygotowujemy mięso ( kiełbasę, parówki) kroimy w średnią kostkę, przygotowujemy czosnek posiekany na drobną kostkę. Kolejno kroimy paprykę i pomidory w grubą kostkę, pamiętajmy aby z papryki wykroić gniazda nasienne oraz białe błonki. Przygotowujemy duży garnek wlewamy oliwę i kolejno obsmażamy cebulę, czosnek, mięso(kiełbasa, parówka), po 7-8 minutach jak wszystko się zarumieni dodajemy paprykę, często mieszamy jeśli się przypala podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy wszystkie przyprawy, po 15-20 minutach dodajemy przecier pomidorowy, wino i dusimy kolejne 10 -15 minut.Podczas przygotowywania leczo szybciutko robimy wspaniałe placuszki, które są bardzo ważnym składnikiem całej potrawy. Przygotowanie placków ziemniaczanych: Ścieramy ziemniaki na grubym sicie, dodajemy jajka,startą drobno cebulę, dodajemy płatki doprawiamy pieprzem i solą, rozgrzewamy patelnię kilka łyżek oliwy i smażymy aż się zarumienią.Talerz dekorujemy, układamy placki, nakładamy sos leczo i gotowe, pamiętajcie na wierzch gałązka tymianku, nada to daniu lekkości i świeżości. SMACZNEGO.
Placki ziemniaczane z węgierskim smaczki
Etap 2