Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z węgierskim smaczki
Jeśli posiadamy węgierski nastrój i smak zaczynamy zabawę w kucharza, który zrobi coś wyjątkowego. Podwijamy rękawy i zaczynamy od cebuli, kroimy w drobną kostkę, przygotowujemy mięso ( kiełbasę, parówki) kroimy w średnią kostkę, przygotowujemy czosnek posiekany na drobną kostkę. Kolejno kroimy paprykę i pomidory w grubą kostkę, pamiętajmy aby z papryki wykroić gniazda nasienne oraz białe błonki. Przygotowujemy duży garnek wlewamy oliwę i kolejno obsmażamy cebulę, czosnek, mięso(kiełbasa, parówka), po 7-8 minutach jak wszystko się zarumieni dodajemy paprykę, często mieszamy jeśli się przypala podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy wszystkie przyprawy, po 15-20 minutach dodajemy przecier pomidorowy, wino i dusimy kolejne 10 -15 minut.Podczas przygotowywania leczo szybciutko robimy wspaniałe placuszki, które są bardzo ważnym składnikiem całej potrawy. Przygotowanie placków ziemniaczanych: Ścieramy ziemniaki na grubym sicie, dodajemy jajka,startą drobno cebulę, dodajemy płatki doprawiamy pieprzem i solą, rozgrzewamy patelnię kilka łyżek oliwy i smażymy aż się zarumienią.Talerz dekorujemy, układamy placki, nakładamy sos leczo i gotowe, pamiętajcie na wierzch gałązka tymianku, nada to daniu lekkości i świeżości. SMACZNEGO.
Maria gotuje
2milutka
Maria to czy ciemnieje masa czy nie zalezy od gatunków ziemniaków..ale fajny masz patent ze śmietaną nie wiedziałam o tym:)