makarena1011

makarena1011

Szef Kuchni
[Przepisów: 104]

Wołowina z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Egzotyczne danie do obiadu

Wołowina z powidłami

Składniki:

Wołowina z powidłami

 

  • 80 dag polędwicy wołowej (usunąć tłuszcz)
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki drobno posiekanego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 250 ml ciepłego wywaru z warzyw
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wołowina z powidłami
Cebulę obrać i posiekać. Rozetrzeć z solą i obranym czosnkiem. Wsypać imbir, orzechy i skórkę z cytryny. Utrzeć na pastę. Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z pastą orzechową. Na dwie godziny włożyć do lodówki. Po czym lekko podsmażyć na oleju. Wymieszać wywar z powidłami i sokiem z cytryny. Wymieszać z mięsem. Przez 20 minut dusić przykryte na małym ogniu.