Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Wołowina z warzywami w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Super sposób na smaczny obiad! Soczyste mięsko z papryką , porami , cebulką w lekko ostrym sosie paprykowym. Podane ze świżymi ziemniaczkami tworzy fantastyczną całośc!

Wołowina z warzywami w sosie paprykowym

Składniki:

Wołowina z warzywami w sosie paprykowym

 

  • wołowina ( polędwica lub mięso z udźca ) - 500 g
  • papryka - 2 szt
  • por - 1 szt
  • cebula - 2 szt
  • bulion warzywny - 1 szkl
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • chili - 1 szczypta
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • olej - 125 ml
  • śmietana 18% słodka - 100 ml

Sposób przygotowania:

Wołowina z warzywami w sosie paprykowym
Mięso oczyszczamy , dzielimy na plastry , lekko rozbijamy. W gęsiarce lub na dużej patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulę i przesmażamy. Dodajemy mięso , odrobinę solimy i obsmażamy z dwóch stron. Podlewamy bulionem , dodajemy paprykę , chili i pieprz i dusimy na wolnym ogniu , co jakiś czas obracając. Po ok. 20 minutach dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i pokrojonego w krążki pora. Delikatnie mieszamy.na na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Przed końcem duszenia dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Gotujemy 3 minutki i doprawiamy do smaku. Podajemy gorące posypane zieleniną. Smacznego!