thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Intrygująca wołowina z woka z kopytkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

S.O.S! Nadchodzi pyszna wołowina z warzywami, w aromatycznej marynacie i do tego kopytka, którym nikt się nie oprze:)

Intrygująca wołowina z woka z kopytkami

Składniki:

Intrygująca wołowina z woka z kopytkami

 

  • 350g wołowiny
  • pieprz
  • 4 cebulki czerwone
  • 2 małe marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • olej
  • NA MARYNATĘ:
  • 3 łyżki sosu sojowego Tao Tao
  • 2 łyżki soku z ananasa( z puszki)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/4 limonki( sok+ skórka)
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu( lub troszkę mniej)
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • NA KOPYTKA:
  • 800g obranych ziemniaków
  • ok. 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy

 

 

Sposób przygotowania:

Intrygująca wołowina z woka z kopytkami
Marynatę przygotować z podanych składników w miseczce, wcisnąć sok z limonki, skórkę pokroić i dodać.

Mięso pokroić na cienkie paski. Posypać pieprzem. Włożyć do woreczka zamykanego na ziper, dodać marynatę, potrząsnąć dobrze. Wstawić na noc do lodówki( lub marynować min 6 godz).

Także wieczorem, dzień wcześniej można już pokroić na długie zapałki marchew i pietruszkę( trzymać w lodówce).



Ziemniaki ugotować.

Mięso z cebulą wrzucić do woka, na mocno rozgrzany olej. Smażyć kilka minut mieszając, lub potrząsając patelnią. Jak kawałki mięsa "zetną się", dolać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu, by troszkę zmiękła. Wstawić wodę na kopytka, posolić ją, dodać oliwę.

Ziemniaki podusić praską na puree, dodać jaja, kurkumę i mąkę( zaczynając od 1,5 szklanki) wymieszać, wyrabiać ciasto na stolnicy, podsypując mąką, tak, by nie kleiło się do rąk. Formować małe kawałki( w dłoniach, lub krojąc ciasto nożem). Wrzucać do wrzątku, gotować 2-3 min od wypłynięcia.



Wołowinę podawać z kopytkami, polać wytworzonym podczas duszenia sosikiem, posypać sezamem. Na talerzach ozdobić rzeżuchą.