ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Wołowy rosół z lubczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy, niedzielny rosół na wołowinie z nutą lubczyku i pietruszki

Wołowy rosół z lubczykiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wołowy rosół z lubczykiem

 

  • 40 dag wołowiny (rostbef, szponder)
  • duża marchew
  • 1/4 selera
  • pietruszka cienka
  • 2 lodygi lubczyku
  • łyżka natki pietruszki
  • 200 g makaronu nitki
  • łyżeczka wegety
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wołowy rosół z lubczykiem
Mięso wołowe płuczę pod bieżącą wodą. Wkładam do naczynia 3l i zalewam wodą do 3/4 objętości. Po zagotowaniu, gotuję na wolnym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie dodaje obrane jarzyny i gotuje dalej około 40 minut. Dodaje lubczyk w calości, ale zostawiam kilka listków do podania na talerz. Przyprawiam wegetą aby nadać kolor i w razie potrzeby solą i pieprzem. makaron gotuje w osolonej wodzie przez ok. 12 minut, odcedzam i od razu podaje z gorącym rosołem ozdabiając pietruszką i lubczykiem. Niewykorzystany makaron przelewam zimną wodą żeby nie zrobila sie klucha.
Wołowy rosół z lubczykiem
Czasochłonne jest gotowanie wołowiny bo około 3h do pożądanej miękkości
Wołowy rosół z lubczykiem
Jak mam już rosól gotuje makaron aby podać danie na gorąco