BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Gołąbki Bożeny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś polecam smaczne gołąbki z kapusty włoskiej z farszem mięsnym, ryżem oraz warzywami. Gołąbki można przygotować na obiad, ciepłą kolację, a także jako smakowitą przekąskę. Można je podać z sosem pomidorowym i ziemniakami, albo polać ketchupem.

Gołąbki Bożeny Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Gołąbki Bożeny

 

  • kapusta włoska
  • mięso mielone 600 g,
  • ryż 1 szkl,
  • boczek wędzony 100 - 150 g,
  • olej rzepakowy 2 -3 łyżki,
  • cebula 2 szt,
  • papryka czerwona 1 mała lub 1/2 większej,
  • marchew 1 szt,
  • jajko,
  • sól do smaku,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • kucharek 1 łyżka,
  • majeranek otarty w rękach 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Gołąbki Bożeny
Kapustę włoską oczyszczamy z wierzchnich liści, wycinamy głąb i wkładamy do wrzątku.

Po kilkunastu minutach zdejmujemy kolejno blanszowane liście i tak do końca kapusty.

(gdyby liście wydawały nam się za twarde wkładamy ponownie do wrzątku i gotujemy kilka minut).

Ryż gotujemy a - la dente w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.

Cebulę po obraniu kroimy w kostkę, to samo robimy z papryką, natomiast marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.

Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną cebulę oraz przygotowane warzywa, smażymy kilka minut i studzimy.

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ugotowany , wystudzony ryż oraz podsmażone warzywa z boczkiem.

Dodajemy jajko oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy.

Z liści odkrawamy zgrubienie,na każdy liść nakładamy przygotowany farsz ,składamy boki a następnie zwijamy gołąbki.

Układamy ciasno na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.

Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub po prostu polane ketchupem.

Rada;

Gdyby gołąbki za mocno nam się spiekały możemy je nakryć folią aluminiową.
Gołąbki Bożeny
Kapustę po oczyszczeniu z wierzchnich liści wkładamy do wrzątku
Gołąbki Bożeny
Po kilkunastu minutach kolejno zdejmujemy blanszowane liście
Gołąbki Bożeny
Ryz gotujemy a - la dente według opisu na opakowaniu
Gołąbki Bożeny
Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy z dodatkiem oleju
Gołąbki Bożeny
Paprykę po oczyszczeniu kroimy w kostkę a marchewke po obraniu ścieramy na tarce o dużych oczkach
Gołąbki Bożeny
Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,paprykę oraz marchewkę ,podsmażamy kilka minut
Gołąbki Bożeny
Mięso mielone wkładamy do miski ,dodajemy wystudzony ryż oraz podsmażone warzywa,jajko i przyprawy
Gołąbki Bożeny
Na liściach kapusty nakładamy farsz, składamy boki i zwijamy gołąbki
Gołąbki Bożeny
Gotowe gołąbki układamy ciasno na wysmarowanej tłuszczem blasze
Gołąbki Bożeny
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut