Sposób przygotowania:
Gołąbki Bożeny
Kapustę włoską oczyszczamy z wierzchnich liści, wycinamy głąb i wkładamy do wrzątku.
Po kilkunastu minutach zdejmujemy kolejno blanszowane liście i tak do końca kapusty.
(gdyby liście wydawały nam się za twarde wkładamy ponownie do wrzątku i gotujemy kilka minut).
Ryż gotujemy a - la dente w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
Cebulę po obraniu kroimy w kostkę, to samo robimy z papryką, natomiast marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.
Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną cebulę oraz przygotowane warzywa, smażymy kilka minut i studzimy.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ugotowany , wystudzony ryż oraz podsmażone warzywa z boczkiem.
Dodajemy jajko oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy.
Z liści odkrawamy zgrubienie,na każdy liść nakładamy przygotowany farsz ,składamy boki a następnie zwijamy gołąbki.
Układamy ciasno na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub po prostu polane ketchupem.
Rada;
Gdyby gołąbki za mocno nam się spiekały możemy je nakryć folią aluminiową.
Po kilkunastu minutach zdejmujemy kolejno blanszowane liście i tak do końca kapusty.
(gdyby liście wydawały nam się za twarde wkładamy ponownie do wrzątku i gotujemy kilka minut).
Ryż gotujemy a - la dente w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
Cebulę po obraniu kroimy w kostkę, to samo robimy z papryką, natomiast marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju.
Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną cebulę oraz przygotowane warzywa, smażymy kilka minut i studzimy.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ugotowany , wystudzony ryż oraz podsmażone warzywa z boczkiem.
Dodajemy jajko oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy.
Z liści odkrawamy zgrubienie,na każdy liść nakładamy przygotowany farsz ,składamy boki a następnie zwijamy gołąbki.
Układamy ciasno na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub po prostu polane ketchupem.
Rada;
Gdyby gołąbki za mocno nam się spiekały możemy je nakryć folią aluminiową.