Sposób przygotowania:
Wpaść jak śliwka w sos sojowy
Fascynacja sosem Teriyaki .Nie mam pojęcia czemu smakuje mi on śliwkowo .
Pokroić bardzo drobno wypestkowaną śliwkę , zalać wodą i dusić aż będą miękkie a jeszcze się nie rozpadną . Dodać powidła śliwkowe i łyżeczkę miodu , pastę z chili i sos sojowy do smaku . Dusić aż sos zgęstnieje .Doprawić przyprawami do smaku- trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku .Można go podawać jako dodatek do pieczonego drobiu ( np.kaczki ), wędlin , serów , warzyw lub jako składnik marynaty do mięs , ryb czy drobiu ).
W komentarzach na forum przy przepisie zamieściłam dodatkowe zdjęcia.
Pokroić bardzo drobno wypestkowaną śliwkę , zalać wodą i dusić aż będą miękkie a jeszcze się nie rozpadną . Dodać powidła śliwkowe i łyżeczkę miodu , pastę z chili i sos sojowy do smaku . Dusić aż sos zgęstnieje .Doprawić przyprawami do smaku- trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku .Można go podawać jako dodatek do pieczonego drobiu ( np.kaczki ), wędlin , serów , warzyw lub jako składnik marynaty do mięs , ryb czy drobiu ).
W komentarzach na forum przy przepisie zamieściłam dodatkowe zdjęcia.
superbaba4
Henia
Cała Bunia! Dowcipnie i smacznie!
Tit
Buziaki!!!!
cherry
Babciagramolka
kuchenka
superbaba4
w pełni zasłużone wyróżnienie ;)
Bahus
Babciagramolka
Padam, padam, plackiem padam z podziękowaniem ( hi hi ) - prawda jest taka że lubię eksperymenty - a sos smakowo- super . Muszę zrobić trochę w słoiczki - bo śliwki się skończą .
mycha