Sposób przygotowania:
Wstążki z miętą i jabłkami
Zagotować osoloną wodę z łyżką masła, wrzucić makaron, ugotować aldente, odcedzić, zostawiając szklankę wody w której ten makaron się gotował. Obrane jabłka pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z miodem.
W dużym płaskim rondlu lub naczyniu żaroodpornym stopić połowę pozostałego masła, wrzucić orzeszki pistacjowe i chwilę smażyć, mieszając, dodać odcedzony makaron skropić go kilkoma łyżkami pozostawionej wody, a potem dołożyć jabłka i miętę. Potrawę polać resztką stopionego masła i smażyć jeszcze kilka minut (do makaronu zbyt suchego dolać trochę wody), doprawić do smaku solą i pieprzem.
W dużym płaskim rondlu lub naczyniu żaroodpornym stopić połowę pozostałego masła, wrzucić orzeszki pistacjowe i chwilę smażyć, mieszając, dodać odcedzony makaron skropić go kilkoma łyżkami pozostawionej wody, a potem dołożyć jabłka i miętę. Potrawę polać resztką stopionego masła i smażyć jeszcze kilka minut (do makaronu zbyt suchego dolać trochę wody), doprawić do smaku solą i pieprzem.