aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

wuzetka aginy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna wuzetka zachwyci każdego

wuzetka aginy

Składniki:

wuzetka aginy

 

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem:
  • 400 ml kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • nasączenie:
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

wuzetka aginy
Białka oddzielmay od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po trochu cukru i pojedyńczo dodajemy żółtka jaj. Do takiej ubitej masy dodajemy przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy nam ciasto ostygnie dzielimy na dwie części. Kawe rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem i gdy nam ostygnie nasączamy biszkopty. Żelatynę rozpuszcamy w ok. 1/4 szklanki gorącej wody, gdy nam ostygnie dodajemy do ubitej kremówki. Połowę ubitej kremówki kłądzamimy między biszkopty, a druga połowę na samę górę. Wykładzamy nożykiem do tortów. Z pozostałej kremówki robimy dekoracyjne wzorki ze specjalnej strzykawki do dekoracji. Chłodzimy.

Tagi:

jajko kawa jajka