Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Bezglutenowa wuzetka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny torcik dla Osób nietolerujących glutenu. Jest o wiele lepsza, niż kupna z cukierni. Serdecznie polecam.

Bezglutenowa wuzetka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezglutenowa wuzetka

Biszkopt kakaowy:

  • 5 dużych jaj w temperaturze pokojowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki cukru migdałowego
  • 3 płaskie łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 8 łyżeczek cukru

Krem:

  • 0,4 l śmietany kremówki 36 dobrej jakości
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Polewa:

Dodatkowo:

  • 150 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Bezglutenowa wuzetka

Przygotowanie tortownicy:

Bezglutenowa Wuzetka
Tortownica wyłożona papierem do pieczenia (samo dno)

Dno tortownicy (śr. 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotowanie ciasta:

Bezglutenowa Wuzetka
Białka jaj kurzych ubite na sztywną pianę

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie. gdy białka będą sztywne, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Później, partiami, dodać połączone ze sobą wszystkie sypkie składniki na biszkopt (mąki, proszek do pieczenia i cukier migdałowy).

Pieczenie:

Bezglutenowa Wuzetka
Biszkopt do wuzetki przed upieczeniem

Ciasto przelać do tortownicy i piec 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

Ubijanie śmietany:

Bezglutenowa Wuzetka
Krem do wuzetki z ubitej śmietany i cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Przekrawanie biszkoptu:

Bezglutenowa Wuzetka
Biszkopt do wuzetki przekrojony na dwa blaty

Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.

Dolny blat:

Bezglutenowa Wuzetka
Dolny blat biszkoptu nasmarowany powidłami

Dolny blat ułożyć w tortownicy i równomiernie nasmarować powidłem.

Kończenie torcika:

Bezglutenowa Wuzetka
Biszkopt w czasie przekładania kremem śmietanowym

Wyłożyć i równomiernie rozsmarować krem. Przykryć górną warstwą. W garnku na bardzo wolnym ogniu roztopić masło, dodać śmietankę i połamaną czekoladę cały czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści dodać kakao i dokładnie wymieszać. Polać wierzch ciasta. Wuzetkę odłożyć na minimum 3 godziny do lodówki do schłodzenia. Życzę smacznego!