Sposób przygotowania:
Bezglutenowa wuzetkaPrzygotowanie tortownicy:
Dno tortownicy (śr. 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotowanie ciasta:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie. gdy białka będą sztywne, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Później, partiami, dodać połączone ze sobą wszystkie sypkie składniki na biszkopt (mąki, proszek do pieczenia i cukier migdałowy).
Pieczenie:
Ciasto przelać do tortownicy i piec 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Ubijanie śmietany:
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Przekrawanie biszkoptu:
Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.
Dolny blat:
Dolny blat ułożyć w tortownicy i równomiernie nasmarować powidłem.
Kończenie torcika:
Wyłożyć i równomiernie rozsmarować krem. Przykryć górną warstwą. W garnku na bardzo wolnym ogniu roztopić masło, dodać śmietankę i połamaną czekoladę cały czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści dodać kakao i dokładnie wymieszać. Polać wierzch ciasta. Wuzetkę odłożyć na minimum 3 godziny do lodówki do schłodzenia. Życzę smacznego!