WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2153]

Ekspresowa wuzetka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ekspresowa wuzetka na czekoladowym cieście pieczonym w mikrofali przełożona dżemem czereśniowym i bitą śmietaną oblana czekoladą.

Ekspresowa wuzetka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ekspresowa wuzetka

Ciasto

  • 1 jajko
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka dżemu np. czereśniowego

Przełożenie

  • ok. 100ml śmietany 30%
  • 0,5 śmietan - fixu
  • 3/4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki dżemu np. czereśniowego

Polewa

  • ok. 25g mlecznej czekolady
  • płaska łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Ekspresowa wuzetka

ETAP 1:

Mąkę, proszek do pieczenia cukry i kakao wymieszać w jednej misce. W drugiej roztrzepać widelcem jajko. Dolać mleko i olej i wymieszać. Przelać to do składników suchych i dokładnie wymieszać. Dodać dżem i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki o wymiarach ok. 5x16cm. Wstawić do mikrofali i piec ok. 3 minuty na mocy 700W. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na dwa równe blaty. Dolny blat posmarować dżemem. Śmietanę ubić z śmietan-fixem i cukrem waniliowym na sztywno i posmarować ciasto z dżemem. Pozostawić trochę kremu do dekoracji. Ciasto przykryć drugim blatem. Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofali i polać taką polewą wierzch ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto przed podaniem pokroić na 3 równe kawałki. Każdy kawałek udekorować rozetką z pozostałej śmietany.

Ekspresowa wuzetka
Złożone ciasto oblane polewą z mlecznej czekolady
Ekspresowa wuzetka
Ciasto przekrojone i posmarowane dżemem i śmietaną
Ekspresowa wuzetka
Upieczone ciasto czekoladowe wyjęte z foremki
Ekspresowa wuzetka
Ciasto przelane do foremki silikonowej przed upieczeniem