Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 246]

Leczo z patisonem i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Leczo najlepiej smakuje późnym latem albo jesienią, gdy wszystkie warzywa mamy świeże, uprawiane na słońcu.

Leczo z patisonem i cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z patisonem i cukinią

 

  • 1 marchew
  • 1 patison
  • 1 żółta cukinia
  • 1 żółta paryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka ketchupu ostrego
  • 1 lyzka ketchupu łagodnego
  • 1 łyżeczka mielonejsłodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Leczo z patisonem i cukinią
Wszystkie warzywa opłukać, marchew obrać. Z papryki wyjąć gniazda nasienne. Patison, cukinię, paprykę pokroić w grubszą kostkę. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę, odrzucić komory nasienne i pokroić.

Mrarchew pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wody i gotować.

W tym czasie podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać do gotującej marchewki. Następnie kolejno podsmażać patison, cukinię, paprykę i na koniec pomidory.

Gotować razem, pilnować żeby warzywa się nie rozleciały. Doprawić do smaku keczupem papryką w proszku, solą i pieprzem.
Leczo z patisonem i cukinią
Przygotować wszystkie produkty: oczyścić i wypłukać
Leczo z patisonem i cukinią
Patison po odrzuceniu twardych końcowek pokroić w kostkę
Leczo z patisonem i cukinią
Z żółtej cukinii odkroić końcówki i resztę pokroić w kostkę
Leczo z patisonem i cukinią
Papryki po odrzuceniu gniazd nasiennych pokroić w kostkę