jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Wuzetka klasyczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kakaowe, wilgotne ciasto, przełożone puszystym kremem waniliowym z bitej śmietany, oblane mleczną czekoladą ;)

Wuzetka klasyczna

Składniki:

Wuzetka klasyczna

 

  • CIASTO:

 

  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 2 jaja
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1½ łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej (opcjonalnie)

 

  • MASA

 

  • 400 g śmietany do ubijania 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 zagęszczacze śmietan-fixy

 

  • POLEWA:

 

  • 1 czekolada mleczna
  • 2-3 łyżki śmietany słodkiej 18%

 

  • DODATKI
  • posypka czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

Wuzetka klasyczna
Z przepisu na ciasto, jajka ubić razem z cukrem, potem dodać mleko, olej i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, sody i kakao oraz dokładnie zmiksować Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wytłuszczonej i obsypanej bułką tartą średniej, prostokątnej formy i piec około 30-45 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto pozostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu ciasta, przekroić je wzdłuż na pół. Ze składników na masę, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego, dodając stopniowo śmietan-fixy. Po ubiciu masy, wyłożyć ją na spód ciasta, rozsmarować i przykryć drugą połówką. Gotowe ciasto oblać polewą wykonaną z rozpuszczonej na małym ogniu czekolady z dodatkiem śmietanki. Udekorować posypką czekoladową.