bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Wuzetka z chrupiącym kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nietypowa wuzetka bo z chrupiącym nadzieniem

Wuzetka z chrupiącym kremem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wuzetka z chrupiącym kremem

 

  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 słoik ciemnego dżemu (ok.250 z owoców leśnych)
  • 1,5 szklanki mleka

 

 

  • Polewa:
  • 160g margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wuzetka z chrupiącym kremem

Margarynę, cukier i jajka razem utrzeć.Wymieszać przesianą mąkę, sodę i kakao. Osobno zmiksować mleko z dżemem. Do utartej masy dodawać mąkę na przemian z dżemowym mlekiem aż powstanie jednolita masa. Blaszkę wyłożyć papierem wlać ciasto i piec ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. 


Kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec śmietan fixy. Schłodzić śmietanę przez pół godziny w lodówce. Batoniki pokruszyć. 


Ciasto po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Następnie ciasto przekroić na 2 równe części. Dół włożyć ponownie do foremki. Rozprowadzić na nim polowe ubitej śmietany. Następna warstwa to pokruszone batoniki i płatki. Wszystko przykryć resztą śmietany. Na gore położyć drugą część ciasta. Wstawić wszystko do lodówki na min godzinę. 


Czekoladę rozpuścić na parze z masłem, dodać kakao i cukier puder, wymieszać. Polać wierzch ciasta, ewentualnie posypać cukrem pudrem

Wuzetka z chrupiącym kremem
Biszkopt poryty śmietaną i chrupiącymi dodatkami
Wuzetka z chrupiącym kremem
Pyszna nietypowa wuzetka z chrupiącym kremem