mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Wuzetka najprostsza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Stare ciasto, ale ciagle bijący rekordy popularności. Dziś u mnie z dodatkiem marmolady i w pysznej polewie posypanej kokosem

Wuzetka najprostsza

Składniki:

Wuzetka najprostsza

 

  • Składniki na blachę 20/23 cm
  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1,5 szkl. Mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 łyżki mleka

 

  • Dodatkowo:
  • marmolada wieloowocowa
  • kokos

Sposób przygotowania:

Wuzetka najprostsza
Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po żółtku miksując dalej. Następnie dodajemy mąkę, kakao, proszek i delikatnie mieszamy. Złączone ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160-180 st przez 20-25 min.. Gdy ciastu wystygnie przekrajamy go wzdłuż na 2 części Każdy placek smarujemy marmoladą.

Masa:

Żelatynę rozpuszczamy w 0,25 szkl. Wrzątku. Śmiatanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy wystudzoną żelatynę. Odstawiamy na chwilę aż zgęstnieje. Gęstą śmietanę wykładamy na biszkopt posmarowany marmoladą i przekładamy drugim biszkoptem- marmoladą do śmietany.

Przygotowujemy polewę- składniki wyłożyć do rondelka i podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukru i masła- nie dłuzej. Lekko wystudzoną polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy kokosem do dekoracji.

Tagi:

biszkopt