Sposób przygotowania:
Wyborna kasza gryczana
Boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni wytopić z boczku tłuszcz, dodać kaszę i pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek. Prażyć kaszę mieszając aż ziarna oblepią się tłuszczem, a cebula się zeszkli, na koniec dajemy pokrojone pieczarki i smażymy (razem z kaszą aż puszczą sok i zmiękną. Całość przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, w którym wcześniej namoczyliśmy grzyby, dodajemy majeranek, listek laurowy, solimy i stawiamy na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie całą wodę wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temp 160 stopni na 45 minut. Przed podaniem wyjmujemy listek laurowy.
Tak przygotowana kasza będzie idealnie sypka i rewelacyjna w smaku. Może stanowić dodatek do wszelkich mięs.
Tak przygotowana kasza będzie idealnie sypka i rewelacyjna w smaku. Może stanowić dodatek do wszelkich mięs.