Wyborna kasza gryczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni wytopić z boczku tłuszcz, dodać kaszę i pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobn

Wyborna kasza gryczana

Składniki:

Wyborna kasza gryczana

 

  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej palonej, 2 l wody
  • boczku bez skóry (jeśli nie lubimy boczku możemy kaszę uprażyć na dowolnym tłuszczu – maśle, oliwie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 suszone grzybki lub 3 pieczarki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wyborna kasza gryczana
Boczek pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni wytopić z boczku tłuszcz, dodać kaszę i pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek. Prażyć kaszę mieszając aż ziarna oblepią się tłuszczem, a cebula się zeszkli, na koniec dajemy pokrojone pieczarki i smażymy (razem z kaszą aż puszczą sok i zmiękną. Całość przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, w którym wcześniej namoczyliśmy grzyby, dodajemy majeranek, listek laurowy, solimy i stawiamy na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie całą wodę wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temp 160 stopni na 45 minut. Przed podaniem wyjmujemy listek laurowy.



Tak przygotowana kasza będzie idealnie sypka i rewelacyjna w smaku. Może stanowić dodatek do wszelkich mięs.