Sposób przygotowania:
Zupa cukiniowo-kurkowa Eli
Kurki oczyścić,umyć i dokładnie odsączyć.Cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła,dodać kurki,cebulę,oprószyć solą,pieprzem i smażyć aż odparuje sok.Cukinie umyć i odciąć końcówki.Warzywa i ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.Cukinie pokroić w kostkę i przesmażyć na pozostałym maśle.W garnku zagotować 3 litry wody,dodać warzywa,ziemniaki,cukinię i gotować.Gdy warzywa będą prawie miękkie przełożyć 1/3 zupy do innego garnka i zmiksować na krem.Do zupy dodać kurki,zmiksowany krem i jeszcze gotować aż wszystko będzie miękkie.Śmietanę wlać do garnka i pomału dolewać część zupy,cały czas mieszając.Zahartowaną śmietanę wlać do zupy i jeszcze zagotować.