Sposób przygotowania:
Kremowa zupa kurkowa
Warzywa (marchewka, seler, pietruszka, ziemniaki) obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora po umyciu kroimy na półplasterki. Wszystko razem wrzucamy do garnka, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i zalewamy wodą (ok 1-1,5l). Gotujemy na małym ogniu. Oczyszczone kurki mieszamy z obraną cebulą pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Wybieramy troszkę najładniejszych kurek i odkładamy je, resztę grzybów z cebulką dorzucamy do garnka z miękkimi warzywami. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem, wyjmując wcześniej listki laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dorzucamy odłożone wcześniej grzybki i podajemy.
misia5
zbysiowa