Sposób przygotowania:
Zupa kurkowa Eli
Kość schabową umyć,zalać zimną wodą(3-4 litry),dodać ziele angielskie,liście laurowe,przyprawę warzywną,jarzyny i gotować do miękkości mięsa na kości i warzyw.Wyjąć kość i warzywa z wywaru.Cebulę posiekać.Kurki oczyścić.W głębokiej patelni rozgrzać olej i masło,dodać kurki,chwilę smażyć,dodać cebulę i jeszcze razem smażyć około 10 minut.Przesmażone kurki dodać do wywaru i zagotować.Obrane ziemniaki umyć,pokroić w kostkę i dodać do zupy.Gotować zupę aż kurki i ziemniaki będą miękkie.Marchewkę pokroić w kostkę,dodać do zupy.Zupę doprawić do smaku pieprzem i maggi.Mąkę wymieszać ze śmietaną,wlać do zupy i zagotować.Smacznego!
elzbieta8960