Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 782]

Wymysł Di na bazie tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Lekkie ciasto na bazie kremu z śmietanki i serka mascarpone. Dopełnieniem smaku jest dodatek orzechów.

Wymysł Di na bazie tiramisu

Składniki:

Wymysł Di na bazie tiramisu

  • 300 g biszkoptów do tiramisu (na 2 warstwy)
  • 250 g serka mascarpone
  • 120g cukru pudru
  • 300 ml śmietany min. 30%
  • 1 zagęstnik do śmietanki
  • 3/4 szklanki likieru orzechowego, toffi (do wyboru)
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 brzoskwinie w syropie

Sposób przygotowania:

Wymysł Di na bazie tiramisu
Formę wyłożyć papierem pergaminowym.

Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru, zagęstnika (śmietan-fix) i na koniec dodać serek mascarpone.

Ciastka maczając w likierze poukładać na papierze. Na biszkoptach ułożyć kawałki owoców i całość posmarować kremem (zostawić do posmarowania wierzchu).

Ponownie warstwę ciastek i rozsmarować pozostawiony krem.

Całość porządnie obsypać posiekanymi orzechami.

Schłodzić w lodówce (min. 1 godzinę).