monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

taki szmat czasu nie piekłam domowego pieczywka,że strasznie się za nim stęskniłam i dziś przygotowałam sobie bułeczki:)

Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem

 

  • 400 g mąki typ 650
  • 30 g otrębów pszennych
  • 1 łyżka siemienia lnaniego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1/2 białka

Sposób przygotowania:

Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem
Do miski przesiać mąkę. Dodać otręby, siemię, sól oraz cukier i wymieszać. Dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć je z suchymi składnikami. Następnie dodać olej. Wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać do czasu aż będzie odchodzić od dłoni. Przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczka i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie ponownie krótko wyrobić i uformować w wałek. Następnie pokroić go w plastry grubości około 1-1,5 cm. Z plastra uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą delikatnie spłaszczyć. Białko roztrzepać i posmarować każdą bułeczkę. Posypać słonecznikiem i lekko je docisnąć. Piec w 200 st około 20-25 minut i ostudzić na kratce. Smacznego!
Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem
do mąki dodać otręby oraz siemię
Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem
dodać só cukier oraz drożdże i wyrabiać ciasto
Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem
uformowaany wałek pokroić na plastry
Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem
bułeczki posypać słonecznikiem i piec w 200 st