Sposób przygotowania:
Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem
Do miski przesiać mąkę. Dodać otręby, siemię, sól oraz cukier i wymieszać. Dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć je z suchymi składnikami. Następnie dodać olej. Wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać do czasu aż będzie odchodzić od dłoni. Przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczka i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie ponownie krótko wyrobić i uformować w wałek. Następnie pokroić go w plastry grubości około 1-1,5 cm. Z plastra uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą delikatnie spłaszczyć. Białko roztrzepać i posmarować każdą bułeczkę. Posypać słonecznikiem i lekko je docisnąć. Piec w 200 st około 20-25 minut i ostudzić na kratce. Smacznego!