Sposób przygotowania:
Pszenne bułeczki z otrębami i czarnuszką
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z maślanką. W drugiej misce wymieszać mąkę z otrębami i z solą. W mące zrobić dołek, wlać drożdże z maślanką, ciepłą wodę, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do ciasta dodać oliwę i wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć miskę z ciastem folią i odłożyć na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na kawałki. Rękami formować z ciasta kulki, lekko spłaszczyć, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, naciąć nożem. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnuszką, włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.